Nest vastgoedcoach in ‘De Standaard’

We werden opgebeld door De Standaard om toe te lichten wat de voordelen zijn om je huis te verkopen met de hulp van een vastgoedcoach i.p.v. een traditionele makelaar. Hieronder vind je het artikel geschreven terug.

Uw huis verkopen zonder makelaar? De vastgoedcoach geeft raad

Wilt u bij de verkoop van uw pand de kosten van een vastgoedmakelaar uitsparen? Dan kan u aankloppen bij een vastgoedcoach: die helpt bij de administratie en de marketing van de verkoop. Welk prijskaartje hangt daaraan vast?

Steeds meer eigenaars vragen zich af waarom ze een commissie zouden betalen aan een makelaar, als ze hun huis ook zelf kunnen verkopen op Immoweb. Dat scheelt een slok op de borrel. Gemiddeld bedraagt de commissie van een makelaar zo’n 3,50% (inclusief btw). Voor een huis van 300.000 euro komt dat al snel uit op 10.000 euro. Tegen die kosten wegen een paar zoekertjes op immosites niet op. De onderhandelingen met kandidaat-kopers nemen veel eigenaars er dan met plezier bij.

Professionele foto’s en website

Herkent u zich in deze situatie, dan behoort u tot het doelpubliek van een vastgoedcoach. Die ondersteunt eigenaars die hun huis zelf willen verkopen. De coach vraagt de verplichte attesten aan, adviseert over de vraagprijs en verzorgt de marketing van het huis. De eigenaar staat zelf in voor het contact met de kandidaat-kopers, vanaf de rondleiding tot de ondertekening van het compromis.

“We laten professionele foto’s maken voor immosites en sociale media, en zorgen voor een pand­website”, zegt Demi De la Ruelle van Nest Vastgoedcoach. “Sommige klanten laten tegen een meerprijs ook een 3D-rondleiding of virtuele ‘voor-en-na’-beelden maken. Maar voor de rondleidingen hebben ze ons niet nodig. Ze kennen hun woning zelf het beste.”

Hoeveel kost dat?

De meeste vastgoedcoaches werken met forfaitaire prijzen. Kijk wel uit, want die zijn allesbehalve uniform. Bij sommige hebt u al een basispakket voor 1.000 euro per woning, bij andere betaalt u meer dan het dubbele. Ook de inhoud van zo’n basispakket varieert. Professionele foto’s, een eigen webpagina en advertenties op immosites en sociale media zijn een minimum. Daarnaast zijn tips en tricks en gestandaardiseerde modelformulieren standaard inbegrepen. Voor het opvragen van attesten – zoals het epc of een bodemattest – en andere bijkomende diensten moet u meestal extra betalen. Zo kunt u op het einde van de rit toch nog enkele duizenden euro’s kwijt zijn. Die kosten betaalt u sowieso, ook als uw huis niet verkocht raakt.

Wat vinden de vastgoed­makelaars daarvan?

Vastgoedcoaches zijn een doorn in het oog van de erkende vastgoedmakelaars. “De titel van vastgoedcoach is niet beschermd”, zegt ­Dorien Stevens van het Beroepsinstituut van Vastgoedmakelaars (BIV). “Iedereen mag zich vastgoedcoach noemen en kan onder die naam pandwebsites maken, publiciteit voeren, attesten opvragen of schattingen doen. Andere activiteiten zijn verboden, zoals prospectie, rondleidingen geven in woningen, onderhandelingen begeleiden of een compromis sluiten. Dat mogen alleen vastgoedmakelaars. Dat is een gereglementeerd beroep: vastgoedmakelaars moeten een deontologie naleven en kunnen gesanctioneerd worden door het BIV als ze de regels overtreden.”

https://www.standaard.be/cnt/dmf20250129_97222582

Volgende
Volgende

Tips voor een beginnende vastgoedinvesteerder in ‘De Tijd’