Het verlanglijstje van de kandidaat-kopers
Tuin of terras is onmisbaar
Denk je even met mij mee terug aan die donkere periode waar we geen essentiële verplaatsingen mochten doen? Waar we zelfs niet even mochten uitrusten naast elkaar op een bankje in het park? Dit resulteert zich vanzelfsprekend als belangrijkste punt bovenaan de verlanglijst: een buitenruimte waar we, letterlijk, een luchtje kunnen én mogen scheppen.
Ruimte, belangrijker dan ooit
Zo’n drie jaar geleden deed er zich een tendens voor om steeds compacter te gaan wonen. We focusten ons meer op reizen dan op onze thuis. Die is vandaag de dag helemaal van de baan. Een extra kamer kan een grote impact hebben op de verkoopprijs. Denk maar aan een home office voor jouw calls of een bureau voor jouw schoolgaande kinderen.
Tip : Creëer meer interesse door jouw appartement of huis te adverteren met 2 slaapkamers en 1 kantoorruimte in plaats van 3 slaapkamers!
Appartement in het centrum verliest aan populariteit
Sinds de eerste lockdown zijn de vastgoedprijzen in het centrum voor de eerste keer niet sterker gestegen dan die van buiten de stad. Alleen de appartementen of stadshuizen met een terras en/of tuin staan nog hoog aangeschreven, maar daar hangt dan wel een stevig prijskaartje aan vast. Er is ook een opmerkzame verschuiving van interesse van appartementen naar huizen, dit door het belang aan buitenruimte en afgesloten werkplek.
Het grote voordeel op lange termijn: energiezuinigheid
Door de hoge gas- en elektriciteitsprijzen, denken we meer in termen van ‘cost of living’. Het verplichte energieprestatiecertificaat (anno 2019 of jonger) drukt de energiezuinigheid uit in een EPC-label, van A+ tot F, van schitterend goed tot bar slecht. Onderzoek wijst uit dat potentiële kopers bereid zijn om 3-10% meer te betalen voor een gelijkaardige woonst in een gelijkaardige buurt, maar met een beter EPC-label.
Nieuw sinds 2022: overstromingsgevaar
De beelden van de overstromingen in Pepinster van afgelopen zomer staan op ons netvlies gebrand. Ook al werd Vlaanderen amper getroffen, toch blijkt uit onderzoek dat nu 89% van de Vlaamse huizenjagers naar dit criterium kijkt. Dit was maar amper 57% in 2020. In het verleden was er dus geen prijsimpact, vandaag de dag is het een argument tijdens de prijsonderhandelingen.
Instapklaar is een plus
Het tijdperk van de doe-het-zelver en het levenslang verbouwen lijkt verleden tijd te zijn. Hoe meer de woning future-proof is, hoe gemakkelijker deze zal verkopen. De potentiële kopers zijn vandaag op zoek naar een totaalrenovatie die ze zelf willen afwerken voor de verhuis of een sleutel-op-de-deur-project.
Luxevilla? Deze mag nóg exclusiever zijn
Ook in het luxesegment heeft de gezondheidscrisis de huizenjagers veeleisender gemaakt. Zakenmensen die voor lange periode vastzaten in het land, hunkeren naar meer luxe in hun thuisbasis. Zwembaden worden immens populair en vaak worden miljoenenvilla’s heringedeeld zodat de businessman en/of -vrouw ongestoord online kan presenteren.
Benieuwd hoever je komt met 10.000, 50.000 en 100.000 euro om jouw woning energiezuiniger te maken?
Energetisch renoveren: van EPC F naar A+