Volstaat mailtje, bierviltje of mondeling akkoord voor een koop van vastgoed?

Wat als jouw afgesproken verkoop niet doorgaat omdat jouw koper geen lening krijgt bij de bank? Hoe sterk sta jij in je schoenen met een mondeling akkoord? Volstaat een simpele e-mail of bescherm je je toch beter wat meer?

De verkoop van een woonst kan snel en zonder hindernissen verlopen. Bijvoorbeeld wanneer de kandidaat-koper akkoord gaat met de geboden prijs en de twee partijen hun deal meteen ­­in een ‘voorlopige (onderhandse) verkoopovereenkomst’ (beter bekend als het compromis) gieten. Misschien klinkt de benaming niet zo, maar deze compromis is weliswaar bindend – het maakt de verkoop definitief.

Een compromis (best opgemaakt door de notaris) vormt de basis voor de officiële verkoopakte, die binnen de vier maanden na de ondertekening van de compromis wordt verleden. Reden te meer, om jouw onderhandse verkoopovereenkomst zo volledig en duidelijk mogelijk op te stellen, ­zodat geen ruimte gelaten wordt voor discussie achteraf!

Bod en tegenbod

Vaak doet een kandidaat-koper, als eerste zet, een bod op de woonst die te koop staat. (Je vindt een correct aankoopbod op de website van de panden) Mogelijk beslist de verkoper om het bod niet te aanvaarden met de vraag een tegenbod te doen. Dat ­opbieden kan een tijdje doorgaan, tot er een akkoord is of tot de kandidaat-koper afhaakt. Als de verkoper en koper het bod accepteren en tekenen, is de verkoop een feit, want een bod is juridisch bindend en bij aanvaarding is er consensus tussen de partijen over de (ver)koop.

Maar! Er bestaan eigenlijk geen wettelijke vormvereisten over een aankoopbod. Het bod moet dus niet formeel op papier staan, ook een sms, e-mail zonder hand­tekening, bierviltje of zelfs een mondeling akkoord is voldoende.

In ieder geval heb je, als koper, wat meer nodig dan bovenvermelde zaken om een hypothecaire lening te kunnen afsluiten. Ze gaan expliciet vragen naar een compromis, op papier, maar het kan ook digitaal, in een pdf-bestand bijvoorbeeld. Het compromis bewijst de koop­afspraak en dat geeft uiteraard meer juridische bewijskracht.

TIP: Probeer het bod ook schriftelijk te verkrijgen op het aankoopbod-formulier. Zo ben jij, als verkoper, ingedekt via schadevergoedingen tegen eventuele annulaties.

Opschortende voorwaarden

Er kunnen ook bepaalde voorwaarden vasthangen aan het bod. Het akkoord van beide partijen wordt dan ‘onder voorbehoud’ vastgelegd. Bijvoorbeeld het verkrijgen van een ­lening. Dan geldt de verkoopovereenkomst pas wanneer de koper groen licht krijgt van de bank voor een hypothecair krediet waarmee de aangekochte woning kan betaald worden. Als de lening er niet komt (dit is pas na weigering van een 5-tal banken), mag de koper het compromis kosteloos annuleren.

Maar zonder dergelijke voorwaarde kan een kandidaat-koper een flinke financiële kater oplopen. Als hij een compromis heeft getekend vooraleer zekerheid te hebben over een banklening, en zijn aanvraag wordt (meermaals) geweigerd, zal hij de aankoop niet kunnen betalen. En dan moet hij opdraaien voor een schadevergoeding voor het mislukken van de transactie.

OPGELET: Wie een compromis tekent zonder een banklening op zak en zonder dit te vermelden opschortende voorwaarden moet een schadevergoeding betalen als de verkoop niet doorgaat.

Dit staat correct vermeld in ons aankoopformulier. We adviseren je om dit document te gebruiken! En vermijd zo dergelijk rampzalige ­scenario.

Graag meer begeleiding gehad bij jouw verkoop? Contacteer ons meteen voor meer info en coaching!

Vorige
Vorige

Je woning verkopen in 2024?

Volgende
Volgende

Het asbest-attest: wat, hoe & wanneer?